Benedek
-4 °C
5 °C

Az Iraki Iszlám Állam megölte amerikai foglyait

MTI
2007.06.05. 08:16

Az Iraki Iszlám Állam nevű iraki fegyveres szervezet bejelentette hétfőn, hogy megölte a fogságába került amerikai katonákat. A múlt hónapban fogságba esett három amerikai katona egyikének holttestét már korábban megtalálta az Irakban állomásozó amerikai csapatok egyik osztaga, a másik kettő hollétéről és sorsáról azonban nem tudtak eddig az amerikai katonai hatóságok.

Az Iraki Iszlám Állam nevében megjelent most egy közlemény, amely szerint a szervezet harcosai megölték két másik amerikai foglyukat is. Az amerikai parancsnokság azonban nem veszi készpénznek az interneten közzétett bejelentést. A nyilvánosság elé tárt videón látható a két amerikai katona igazolványa, hitelkártyája és számos más személyes holmija, ez azonban még nem igazolja egyértelműen, hogy az illetők már halottak, mondta Kevin Berger dandártábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnokságának egyik illetékese.

Az iszlamisták azzal indokolták amerikai foglyaik kivégzését, hogy máskülönben az amerikai hadsereg mindaddig kereste volna a két amerikai katonát, amíg remélhette, hogy kiszabadíthatja őket, és "sok bajt okozott volna muzulmán testvéreinknek" a házkutatásokkal. A közlemény szerint George Bush amerikai elnök tehet a két amerikai katona haláláról, hiszen ő rendelte Irak földjére a megszálló alakulatokat.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezete és több kisebb szunnita fegyveres csoport hozta létre tavaly az Iraki Iszlám Állam szervezetét. Azóta számos emberrablással és fegyveres támadással hallatott magáról.