Auguszta
-3 °C
2 °C

A török külügyminiszter cáfolta az észak-iraki behatolást

MTI
2007.06.06. 19:58
Cáfolta Abdullah Gül török külügyminiszter azt a szerdai közlést, amely szerint a török hadsereg több ezer katonája hajnalban átlépte a török-iraki határt, hogy kifüstölje a kurd gerillákat észak-iraki támaszpontjaikról

A hír forrása a török biztonsági erők névtelenséget kérő két magas rangú tagja volt, akik leszögezték: korlátozott akcióról van szó, nem egy olyan nagy benyomulásról, amellyel török vezetők fenyegetőztek az elmúlt hetekben. Állításukat, amely nyugtalanságot idézett elő a külföldi befektetők körében Törökországban, a török külügyminiszter mellett cáfolta a török hadsereg, az iraki kormány és az Irakban állomásozó amerikai haderő is.

A török vezérkar illetékese közölte: nem tudja megerősíteni a két tiszt beszámolóját. Ankara előzőleg álhírnek minősítette a DEBKAfile internetes oldalon megjelent értesülést, amely szerint 50 ezer katonát indítottak útnak az inváziós erő "első hullámaként" Észak-Irakba.

A washingtoni Fehér Ház szóvivője Németországból, a Nyolcak csúcstalálkozójáról szintén azt közölte: az amerikai illetékesek nem észleltek semmilyen új mozgást a térségben. Irakban az amerikai haderő szóvivője és az iraki kormány is tudatta: nincs olyan értesülésük, hogy török katonák hatoltak volna be Észak-Irakba.