Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Választások Belgiumban

MTI
2007.06.10. 09:32
Megkezdődtek vasárnap a parlamenti választások Belgiumban: a szavazó helyiségek reggel 8 órakor nyitották ki kapuikat.

Belgiumban - ahol kötelező a szavazáson való részvétel, és a távolmaradókat pénzbírsággal büntetik - 7 millió 700 ezer választópolgárt várnak az urnákhoz. Ők a szövetségi parlament két házának tagjait választják ki a következő négy évre.

A képviselőházban mind a 150 mandátum sorsáról most döntenek a voksolók, a másik háznál, a kisebb hatalommal rendelkező szenátusnál azonban kicsit bonyolultabb a helyzet: itt a vasárnapi voksoláson 71 mandátumból csak 40-nek dől el a sorsa, további 10 személyt majd a megválasztott szenátorok kooptálnak soraikba, 21 szenátort pedig a Belgiumot alkotó nyelvi közösségek (a flamandok, a vallonok és a német ajkúak) fognak delegálni. Ezen kívül hivatalból a szenátus tagja az uralkodó három gyereke.

A szavazás Belgium nagy részén délután egy óráig tart, ám azokban a településeken, ahol nem papíron, hanem elektronikus úton kell leadni a voksokat, csak délután háromkor zárnak a szavazó helyiségek. (A választók 44 százaléka, így például az összes brüsszeli ez utóbbi kategóriába tartozik.) Az ígéretek szerint ezután viszonylag gyorsan megjelennek majd az első exit-pollok, és este 8 óra körül már a szinte végleges eredményeket is közölni fogják.