Emőke
-4 °C
9 °C

Temérdek lőszert és robbanóanyagot talált a szerb rendőrség

MTI
2007.06.12. 12:12

Mintegy tízezer darab elrejtett lőszert és robbanóanyagot talált a rendőrség a muzulmánok lakta dél-szerbiai Szandzsákban, a hatóságok feltételezése szerint a hadianyagot iszlám szélsőségesek terrorcselekmények elkövetésére akarták felhasználni - adta hírül kedden a belgrádi sajtó.

A szerb lapok Dragan Jocic belügyminisztert idézve számoltak be arról, hogy a rendőrség Novi Pazar, Tutin és Sjenica települések környékén foglalta le a hordókba rejtett, elásott lőszereket, valamint tizenöt kilogrammnyi robbanóelegyet. A miniszter szerint a fegyverek Szerbia szomszédos, ENSZ-igazgatás alatt álló, szintén muzulmán többségű déli tartományából, Koszovóból származnak, a szélsőségesek pedig Novi Pazarban több merényletet - köztük egy rendőrőrs elleni támadást - akartak velük végrehajtani.

A szerb rendőrség márciusban elfogott hat vahhábita vallomásából nyert információk alapján kezdett a fegyverek után kutakodni. A szunnita iszlám e szélsőséges ágának követői pár éve jelentek meg Dél-Szerbiában, ma már több ezerre teszik a számukat. Belgrádi sajtójelentések rendszeresen beszámolnak erőszakos terjeszkedésükről, a terrorista szervezetekhez fűződő feltételezett kapcsolataikról.