Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Önmérsékletet kért Törökországtól a NATO főtitkára

MTI
2007.06.12. 13:58

Önmérsékletet kért Törökországtól a NATO főtitkára, közvetve eltanácsolva Ankarát attól, hogy katonai akciót indítson az Észak-Irakban megbújó törökországi kurd fegyveresek ellen. Ha Ankara "maximális önmérsékletet" tanúsít, megoldható a válság, amelyet a törökországi kurd szakadárok fegyveres felkelése okozott - vélekedett Jaap de Hoop Scheffer. Kijelentette, hogy a NATO szolidáris Törökországgal, de közvetlen szerepet nem játszhat a kurd szakadárok elleni küzdelemben. Arra utalt ezzel, hogy az észak-atlanti szövetséghez tartozó országok Irakban állomásozó erői nem léphetnek fel az Irak északi részén menedékre talált törökországi kurd szakadárok ellen.

Növekvő belpolitikai nyomás nehezedik a török kormányra annak érdekében, hogy rendeljen el katonai akciót az Irak északi részébe menekült kurdok ellen. A török belpolitikában kiemelt szerepet játszó hadsereg nagy hatalmú vezetői különösen vehemensen sürgetik az észak-iraki katonai akciót. Arra hivatkoznak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei Irakban szerzik be a fegyvereket és a robbanóanyagokat törökországi támadásaikhoz.

Recep Tayyip Erdogan kormányfő azonban úgy fogalmazott egy keddi nyilatkozatában, hogy Törökországnak a belföldön tartózkodó terroristák (kurd gerillák) elleni harcra kell összpontosítania. "500 terrorista (törökországi kurd fegyveres) van Irakban, 5000 Törökország területén. Talán bizony a törökországi terrorizmus már a múlté, hogy észak-iraki hadműveleten törjük a fejünket?" - érvelt a török kormány feje. Az ankarai kormány a nap folyamán tanácskozást rendez katonai vezetőkkel a PKK elleni további intézkedésekről.