Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Vatikán felfüggeszti az AI anyagi támogatását

MTI
2007.06.13. 18:24

A Vatikán azzal vádolta meg az Amnesty International (AI) nemzetközi emberijog-védő szervezetet, hogy éles fordulat állt be abortuszpolitikájában, és ezért a római katolikus egyház megvonja tőle anyagi támogatását, jelentette be a pápai állam szerdán ismertetett közleménye.

Az AI római szóvivője a vatikáni bejelentés után közölte, a szervezet sem a Szentszéktől, sem más katolikus szervezettől eddig sem kapott pénzsegélyt. Riccardo Noury utalt arra, hogy ez garantálja tevékenységének a függetlenségét, amelyet egyébként a szervezet alapokmánya is előír.

Renato Martino bíboros, az igazságosság és béke pápai tanács elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a tekintélyes AI - engedve az abortuszért síkraszálló lobbiknak - változtatott a művi vetélésről eddig hirdetett álláspontján. Az AI végrehajtó tanácsa nemrég kelt határozatában ugyanis szorgalmazta, hogy azok a nők, akik megerőszakolás nyomán estek teherbe, illetve a terhesség veszélyezteti egészségüket, minden jogi következmény nélkül elvetethessék magzatukat. Az egyház viszont továbbra is tartja magát ahhoz az elvhez, hogy az anya méhében megfogant magzat elpusztítása gyilkossággal ér fel.