Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Jövő héten Észak-Koreába utaznak a NAÜ ellenőrei

MTI
2007.06.18. 17:47

Jövő héten Észak-Koreába utaznak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, hogy előkészítsék a jongbjoni atomerőmű bezárását, közölte hétfőn az ügynökség. A NAÜ szóvivője elmondta, Mohammed el-Baradei, a szervezet főigazgatója levélben értesítette Ri Dzse Szont, Észak-Korea nukleáris ügyekben illetékes főképviselőjét arról, hogy jövő héten az atomenergia-ügynökség ellenőröket küld Phenjanba. A delegációt Olli Heinonen, a NAÜ igazgatóhelyettese fogja vezetni.

Előzőleg, szombaton Phenjan maga hívta meg a NAÜ ellenőreit Észak-Koreába, hogy tárgyaljanak az atomerőmű bezárásáról. A meghívást azután küldték el, hogy egy makaói bankban korábban zárolt észak-koreai pénzeket csaknem teljesen felszabadították. Észak-Korea 2002. december 27-én kitiltotta az országból a NAÜ ellenőreit.

Csun Jung Vo dél-koreai főtárgyaló kijelentette, hogy a jongbjoni atomerőmű várhatóan két-három héten belül megkezdi termelésének beszüntetését. A főtárgyaló reményei szerint ekkor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei Észak-Koreába utazhatnak, és hozzáfoghatnak a jongbjoni reaktor leszereléséhez.