Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az USA feloldja a palesztinokkal szembeni embargót

MTI
2007.06.18. 22:07

Az amerikai kormány megszünteti a palesztin kormánnyal szembeni politikai és gazdasági embargót, felújítja Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányának közvetlen segélyezését, jelentette be hétfőn Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem hagyja magára a Gázai övezetben élő palesztinokat sem, arról azonban nem beszélt, hogy támogatnák Abbász szükségkormányának azt a törekvését, hogy ellenőrzését megpróbálja kiterjeszteni a Gázai övezetre is.

Rice telefonon értesítette Washington döntéséről Szalám Fajjád palesztin miniszterelnököt. Méltatta, hogy a palesztin kormány tiszteletben tartja az Izraellel kötött egyezményeket és elutasítja az erőszak útját.

Washington átutal továbbá 40 millió dollárt az ENSZ-en keresztül főleg azoknak a palesztinoknak a megsegítésére, akik a Hamász által ellenőrzött Gázai övezetben élnek. Leszögezte, egyetlen palesztin nemzet van és egyetlen palesztin államnak kell lennie, Washington elutasítja a Hamásznak a palesztin nép megosztására irányuló törekvését.