Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Harminc iraki al-Kaida harcost öltek

MTI
2007.06.20. 09:35

Az amerikai hadsereg közlése szerint legalább 30 feltételezett iraki al-Kaida harcost öltek meg a kedden indított észak-iraki offenzíva során.

A szerdán kiadott amerikai katonai közleményből kiderül, hogy a Lightning (Villámlás) expedíciós hadtest folytatja offenzíváját Dijala tartományban és annak fővárosában, Baakúbában. A városban, amelyet az iraki al-Kaida egyik bástyájának tekintenek, két fegyverrejtekhelyet fedeztek fel, ahol gránátokat, rakétakilövő eszközöket, lőszert és robbanó anyagokat foglaltak le.

"A bűnözőknek nem lesz többé biztos búvóhelyük Dijalában. A dijalaiak belefáradtak az erőszakba és a terrorba, amelyet az al-Kaida csibészei hoztak a tartományba és együttműködnek velünk a kisöprésükben" - jelentette ki Mick Bednarek amerikai dandártábornok.

Dijalában, ahol szunniták, síiták és kurdok egyaránt élnek, rendszeresek a felekezetközi összecsapások. Számos lázadó ide vonult vissza a február közepén elindított bagdadi biztonsági terv hatására. A hadművelethez mintegy 7500 amerikai katonát és 2500 iraki rendőrt mozgósítottak.