Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tiltakozás egy francia minisztérium elnevezése ellen

MTI
2007.06.22. 18:47
Kétszáz francia és külföldi értelmiségi a Libération című napilapban pénteken közzétett petícióban arra kérte Nicolas Sarkozy francia államfőt, hogy változtassa meg a bevándorlási és nemzeti identitási minisztérium nevét.

"A nemzeti identitás ma a lakosság sokszínűségének és pluralizmusának szintézise, és nem lehet azt egy minisztérium keretében meghatározni" - vélik az aláírók. Véleményük szerint ez a fajta megközelítés csak erősíti a negatív előítéleteket a bevándorlókkal szemben. A petíciót megfogalmazók hangsúlyozzák: a minisztérium létrehozása Sarkozy elnökségének első aktusa, amely a bevándorlást problémaként kezeli.

Claude Guéant, a francia elnöki hivatal főtitkára a France Inter közszolgálati rádióadónak adott interjújában kizárta annak lehetőségét, hogy megváltoztassák a minisztérium elnevezését. Szerinte a cél az, hogy a bevándorlás is része legyen a köztársasági modellnek, és ne legyenek többé gettók Franciaországban.

Sarkozy elnökválasztási kampányának egyik fő eleme volt a bevándorlási és nemzeti identitási minisztérium létrehozásának ígérete, amelyet az ellenzék már akkor elítélt.