Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Négy embert ölt meg egy pokolgép Indiában

MTI
2007.06.23. 10:09

Pokolgép robbant szombaton India északkeleti Asszám államában, néhány órával egy ázsiai atlétikai verseny megnyitója előtt. A támadásban négy ember - köztük két gyerek - vesztette életét, és több mint húszan megsebesültek. A robbanás Asszám fővárosának, Guwahatinak egyik piacterén történt. A pokolgépet biciklire erősített csomagban rejtették el egy mecset bejáratánál, más hírek szerint a robbanószerkezet zöldséges kosarak között volt elrejtve egy zsúfolt buszmegállóban.

A robbanás néhány órával az ázsiai atlétikai szövetség által rendezett nemzetközi verseny megnyitója előtt történt, a viadalon 19 ázsiai ország több mint kétszáz sportolója vesz részt. A rendőrségnek nincs kétsége afelől, hogy a pokolgépes támadást az Asszám Egyesült Felszabadítási Frontja (ULFA) nevű szervezet követte el, amely a 26 millió lakosú, olajban és teaültetvényekben gazdag indiai állam függetlenségéért harcol. 1979 óta a szakadárok erőszakcselekményeiben több mint húszezer ember vesztette életét.

Az ULFA egy még februárban rendezett atlétikai verseny meghiúsításával is fenyegetőzött. A mostani viadal előtt nem hangzottak el részéről fenyegetések, de a szervezet szerint az atlétikai játékokhoz hasonló rendezvények is azt a meggyőződést hivatottak erősíteni, hogy Asszám állam India elidegeníthetetlen része.