Viola
-6 °C
0 °C

Befejeződik a kutatás az iraki tömegpusztító fegyverek után

MTI
2007.06.29. 20:51

Befejeződik a kutatás az iraki tömegpusztító fegyverek után, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangú döntést hozott erről. A testület 14-0 arányú szavazással rendelte el a világszervezet Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottsága (UNMOVIC) tevékenységének azonnali beszüntetését. A bizottság négyévi keresés után sem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy Szaddám Huszein megbuktatott volt iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei lettek volna. A szavazáskor Oroszország tartózkodott, mondván, "nincs világos válasz arra, hogy léteznek-e tömegpusztító fegyverek".

Az UNMOVIC az utóbbi időben szinte már csak papíron létezett, nem kutatott Irakban fegyverek után, néhány szakértő elemzett még műholdas felvételeket és készített negyedévente jelentéseket a BT-nek. A bizottság két, Irakban maradt tagja már csak az iroda működését biztosító berendezések felügyeletét látta el.

A bizottság megszüntetésével dönteni kell arról is, hogy mi legyen a sorsa az UNMOVIC szigorúan őrzött, egyedülálló archívumának, amely részletes dokumentumokat tartalmaz a tömegpusztító fegyverek, mérges gázok előállítására, a beszerzési lehetőségekre vonatkozóan. Szakértők figyelmeztetnek, beláthatatlan következményei volnának, ha az 1991 óta gyűjtött okmányok - iratok, videokazetták, számítógépes adatállományok, műholdas felvételek - illetéktelen kezekbe kerülnének.