Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újabb terroristaper az Egyesült Államokban

MTI
2007.06.30. 09:26

Vád alá helyezték pénteken az Egyesült Államokban azt a négy muszlim férfit, akik nagyszabású merényletet terveztek a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtér ellen. A négy vádlottat - egy guyanai származású amerikai, két guyanai és egy trinidadi állampolgárt - a hónap elején tartóztatták le. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint kapcsolatban álltak egy szélsőséges muzulmán hálózattal.

A tervezett robbantásos merénylet nem repülőgépek, hanem a földi létesítmények, mindenekelőtt üzemanyagtartályok és -vezetékek ellen irányult volna, de a merénylők a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) óvintézkedéseinek köszönhetően nem jutottak hozzá a robbanószerekhez, amelyekkel a támadást tervezték. Az FBI szerint ha a merénylőknek sikerült volna végrehajtani tervüket, akkor még a 2001. szeptember 11-i terrortámadásnál is súlyosabb katasztrófa történt volna, több ezren haltak volna meg.

A merényletterv kiagyalója egy Guyanában született 63 éves amerikai állampolgár volt, aki korábban csomagkezelőként dolgozott a repülőtéren. A vádlottakat, ha bűnösségük bebizonyosodik, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.