Jolán
2 °C
4 °C

Costa Ricát megosztja a népszavazás

MTI
2007.10.01. 06:11
Több mint százezer ember tüntetett vasárnap Costa Ricában az ellen, hogy a közép-amerikai ország szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Egyesült Államokkal. "Costa Rica nem eladó", "Nem a szabadkereskedelmi szerződésre" - hirdették a főváros legnagyobb sugárútján végigvonuló tiltakozók. Néhányan hamis dollárbankjegyeket osztogattak George Bush amerikai elnök képmását formázó maszkkal az arcukon.

A közép-amerikai országok közül egyedül Costa Rica nem részese a térségbeli szabadkereskedelmi egyezménynek, a CAFTA-nak. A csatlakozásról október 7-én népszavazást tartanak. Oscar Arias elnök és egyes gazdasági szereplők azzal kampányolnak az egyezmény aláírása mellett, hogy annak révén lehetőség nyílik rá, hogy újabb befektetéseket csalogassanak Costa Ricába, és munkahelyeket teremtsenek. Az egyezmény elutasítása "kollektív öngyilkossággal" érne fel - jelentette ki az államfő. Az ellenzők szerint ugyanakkor az övezethez való csatlakozás után olcsó élelmiszerek áraszthatják el az országot, munkahelyek szűnhetnek meg és Costa Rica szuverenitása is csorbulna. Felmérések szerint jelenleg enyhe fölényben vannak a szabadkereskedelmi megállapodáshoz való csatlakozást pártolók az azt elutasítókhoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?