Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Húsz fegyveressel végeztek Afganisztánban

MTI
2007.10.01. 07:41
Legalább húsz kormányellenes fegyveressel végeztek helyi idő szerint hétfőn hajnalban az afgán hadsereg és az Afganisztánban harcoló nemzetközi koalíció katonái az ázsiai ország déli részén - jelentette be az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció. Közleménye szerint a kormányellenes lázadók megtámadták az afgán hadsereg és a nemzetközi erők egy vegyes alakulatát a szinte folytonos harcoktól dúlt Hilmend tartományban, és legalább húsz emberüket elvesztették az általuk kezdeményezett tűzpárbajban. A civil lakosság köréből nem szedett áldozatokat a csatározás. Arról nincs szó a közleményben, hogy a kormányhadseregnek és a nemzetközi erőknek volt-e veszteségük. A fanatikus szunnita muzulmán tálibok kormányellenes fegyveres tevékenysége Hilmend tartományban a legélénkebb.

Amerikai vezetésű koalíció döntötte meg 2001-ben a tálibok afganisztáni uralmát. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges tálibok azóta folyamatos fegyveres harcot vívnak az amerikaiak által hatalomra segített kabuli kormány ellen. Eddig több ezer halálos áldozata volt a tálib felkelők és a nemzetközi koalíció által támogatott kormányerők háborúskodásának.