Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Előállították a Batasuna baszk párt két vezetőjét

MTI
2007.10.02. 19:15

A spanyol rendőrség kedden San Sebastianban őrizetbe vette a Batasuna baszk párt, a betiltott Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista, terrorista szervezet politikai szárnya két vezetőjét.

Az intézkedésre Baltasar Garzón vizsgálóbíró adott utasítást a szeptember 9-i erőszakos tüntetéssel kapcsolatban - szivárogtatták ki Madridban igazságügyi források. Az elfogott Joseba Alvarez a szintén törvényen kívül helyezett Batasuna fő szóvivője és a nemzetközi ügyek felelőse. Elfogták a párt egy másik vezetőjét, Oihana Agirrét is, és átkutatták mindkettőjük lakását.

A tüntetést a baszk foglyok támogatói hirdették meg, a regionális kormány azonban betiltotta, ők mégis megtartották. Az ETA a hatvanas évek óta harcol erőszakos eszközökkel Baszkföld függetlenségéért, tagjai a mai napig 800 embert öltek meg. A Batasunát 2003-ban tiltották be, mert az ETA politikai képviseletének tekintik. Vezetője, Arnaldo Otegi terrorista vádak miatt június óta börtönben ül. Az ETA nemrégiben felhívást tett közzé, amely szerint eltökélten folytatja harcát, s arra szólította fel támogatóit, hogy vonuljanak az utcákra a célkitűzés támogatására.