Árpád
-2 °C
4 °C

Előállították a Batasuna baszk párt két vezetőjét

MTI
2007.10.02. 19:15

A spanyol rendőrség kedden San Sebastianban őrizetbe vette a Batasuna baszk párt, a betiltott Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista, terrorista szervezet politikai szárnya két vezetőjét.

Az intézkedésre Baltasar Garzón vizsgálóbíró adott utasítást a szeptember 9-i erőszakos tüntetéssel kapcsolatban - szivárogtatták ki Madridban igazságügyi források. Az elfogott Joseba Alvarez a szintén törvényen kívül helyezett Batasuna fő szóvivője és a nemzetközi ügyek felelőse. Elfogták a párt egy másik vezetőjét, Oihana Agirrét is, és átkutatták mindkettőjük lakását.

A tüntetést a baszk foglyok támogatói hirdették meg, a regionális kormány azonban betiltotta, ők mégis megtartották. Az ETA a hatvanas évek óta harcol erőszakos eszközökkel Baszkföld függetlenségéért, tagjai a mai napig 800 embert öltek meg. A Batasunát 2003-ban tiltották be, mert az ETA politikai képviseletének tekintik. Vezetője, Arnaldo Otegi terrorista vádak miatt június óta börtönben ül. Az ETA nemrégiben felhívást tett közzé, amely szerint eltökélten folytatja harcát, s arra szólította fel támogatóit, hogy vonuljanak az utcákra a célkitűzés támogatására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?