Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kevesebb képviselő lehet az EP-ben

MTI
2007.10.02. 21:23

Megszavazta az Európai Parlament illetékes bizottsága kedden Brüsszelben azt a javaslatot, amely az átfogó uniós intézményi reform jegyében EP-képviselői helyek számának újraosztására vonatkozik az egyes tagországok között.

A francia néppárti Alain Lamassoure és a román szocialista Adrian Severin által közösen kidolgozott javaslat szerint a huszonhétből tizenhét EU-tagországnak kevesebb képviselője lenne a reform életbe lépését követően a jelenleginél, míg hat ország jelenlegi létszámát tarthatná meg, négynél pedig egy-egy fős emelkedésre kerülne sor.

Magyarország a jelenlegi 24 helyett csak 22 EP-képviselővel rendelkezne, két mandátumot vesztve, akárcsak a legtöbb közepes méretű tagállam. Olaszország hat helyet vesztve 72 képviselőt tarthatna meg, míg Németország három (96), Franciaország négy (74), Nagy-Britannia öt (73), Lengyelország három (51) képviselővel küldhetne kevesebbet. Plénumon az EP várhatóan jövő héten Brüsszelben szavaz a javaslatról. A döntés nem tekinthető lefutottnak, mert például Lengyelország keményen lobbizik keretének megtartásáért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?