Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kevesebb képviselő lehet az EP-ben

MTI
2007.10.02. 21:23

Megszavazta az Európai Parlament illetékes bizottsága kedden Brüsszelben azt a javaslatot, amely az átfogó uniós intézményi reform jegyében EP-képviselői helyek számának újraosztására vonatkozik az egyes tagországok között.

A francia néppárti Alain Lamassoure és a román szocialista Adrian Severin által közösen kidolgozott javaslat szerint a huszonhétből tizenhét EU-tagországnak kevesebb képviselője lenne a reform életbe lépését követően a jelenleginél, míg hat ország jelenlegi létszámát tarthatná meg, négynél pedig egy-egy fős emelkedésre kerülne sor.

Magyarország a jelenlegi 24 helyett csak 22 EP-képviselővel rendelkezne, két mandátumot vesztve, akárcsak a legtöbb közepes méretű tagállam. Olaszország hat helyet vesztve 72 képviselőt tarthatna meg, míg Németország három (96), Franciaország négy (74), Nagy-Britannia öt (73), Lengyelország három (51) képviselővel küldhetne kevesebbet. Plénumon az EP várhatóan jövő héten Brüsszelben szavaz a javaslatról. A döntés nem tekinthető lefutottnak, mert például Lengyelország keményen lobbizik keretének megtartásáért.