Szilárda
-4 °C
3 °C

Mégis mehetnek megfigyelők a lengyel választásokra

MTI
2007.10.03. 09:59

A lengyel kormány már nem ellenzi, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőket küldjön az országba az október 21-i parlamenti választásokra. A varsói külügyminisztérium és a bécsi központtal működő EBESZ közös közleményt adott ki kedden, tudatva, hogy megegyezés született köztük, amelynek értelmében Lengyelország hamarosan meghívja az EBESZ megfigyelőit a választásokra, az EBESZ pedig visszavonja Varsót bíráló korábbi nyilatkozatát.

A nemzetközi szervezet, amelyet a hidegháború éveiben hoztak létre az emberi jogok védelmére és a kelet-nyugati párbeszéd előmozdítására, kérte nemrégiben Varsótól, hogy fogadja megfigyelőit a lengyel parlamenti választásokon. Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő sértődötten visszautasította az EBESZ jelentkezését, mert szerinte a szervezet megkérdőjelezi ezzel a lengyel demokrácia szilárdságát.

Az EBESZ vezető tisztségviselői példátlannak nevezték a lengyel ellenkezést, és úgy vélekedtek, hogy Varsó rossz példát mutat a volt szovjet tömb többi fiatal demokráciájának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!