Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

November 1-jén választások lehetnek Nagy-Britanniában

MTI
2007.10.03. 13:35

November 1-jére valószínűsíti a szerdai brit sajtó az előre hozott nagy-britanniai választások megtartását. A The Guardian szerdai elsőoldalas főcíme szerint megkezdődött a visszaszámlálás a november 1-jei választásokra. A lap - több más újság véleményével összhangban - a nagy gonddal összerakott választási menetrend részének tartja Gordon Brown miniszterelnök előző napi, meglepetésszerű iraki látogatását. Ezt a jövő héten nagy horderejű, Irakkal kapcsolatos bejelentés követheti Brown részéről a parlamentben, és ezzel megnyílhat az út a novemberi választások előtt, áll a szerdai brit lapok esélylatolgatásában.

Brown már előző nap, iraki látogatásakor utalt arra, hogy a jelenleg 5500 fős iraki brit haderőből karácsonyig ezer fő hazatérhet, és London még az idén átadhatja a déli Bászra - az utolsó, még brit ellenőrzés alatt álló iraki tartomány - irányítását a bagdadi kormánynak.

Az utóbbi időszak minden közvélemény-kutatási eredménye az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt jelentős és tartósnak tűnő támogatottsági előnyét mutatja, és elemzők szerint ez is az idő előtti választások akár néhány napon belüli bejelentésére sarkallhatja a kormányfőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!