Aliz
6 °C
14 °C

Észak- és Dél-Korea megbékélési szerződést kötött

MTI
2007.10.04. 07:38

Észak- és Dél-Korea vezetője csütörtökön széles körű megbékélési szerződést kötött, amelyben a béke, a közös jólét megteremtésére, valamint az ellenségeskedés megszüntetésére szólítottak fel. A dokumentumot Kim Dzsong Il, a legfelső észak-koreai vezető és Ro Mu Hjon dél-koreai elnök írta alá háromnapos phenjani csúcstalálkozójának befejeztével. Ebben megállapodtak abban, hogy együttműködnek az ellenségeskedés beszüntetése érdekében.

Ahhoz azonban, hogy lényegi haladás történjen a kérdésben szükséges az Egyesült Államok és Kína részvétele, amelyek harcoló felek voltak a koreai háborúban. Dél-Korera egyébként soha sem írta alá a háborút lezáró 1953-as tűzszüneti megállapodást. A két ország most kilátásba helyezte gazdasági kapcsolataik nagy arányú fejlesztését, valamint a határaikon átívelő rendszeres vasúti teherforgalom megkezdését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?