Szilvia
5 °C
16 °C

Merényletekért fizetik az iraki szélsőségeseket

MTI
2007.10.04. 14:45

Állítólag 3000 dollárt fizetnek az iraki felkelők minden egyes merényletért, amelyet amerikai vagy iraki katonák ellen követnek el, közölte a bagdadi amerikai parancsnokság csütörtökön. Kijelentésük forrása az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának egyik pénztárosa, aki kedden Bagdad belvárosában akadt fenn egy amerikai-iraki katonai egység hálóján. A foglalkozására nézve bőrkereskedő férfi, akinek kiterjedt üzleti kapcsolatai vannak Irakon kívül Szíriában és Jordániában is, nyáron néhány hónap alatt összesen 100 millió dollárt kapott a felkelők támogatóitól terrorcselekmények pénzelésére Irakban.

A bőkezű pártfogók Olaszországból, Szíriából és Egyiptomból érkeztek, és illegálisan lépték át az iraki határt. A kereskedő ügyfélköréhez tartozott legalább negyven iraki szélsőséges, és az amerikai hadsereg gyanúja szerint havonta 50 ezer dolláros apanázst juttatott el az iraki al-Kaida ügynökeihez, miközben üzletemberként járta az országot.

A parancsnokság közleménye szerint az elfogott férfi volt a szamarrai al-Aszkari mauzóleum ellen tavaly februárban elkövetett támadás egyik finanszírozója, de robbanóanyagot és fegyvereket is szállított a szentély kupoláját leromboló terroristáknak. A letartóztatott pénztárosról további információkat, azok bizalmas jellegére hivatkozva, nem hoztak nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?