Olivér
4 °C
8 °C

A burmai katonai junta hajlandó tárgyalni

2007.10.04. 17:46

Feltételekkel ugyan, de hajlandó tárgyaló asztalhoz ülni az ellenzékkel a Burmát (Mianmart) vezető katonai junta. A tanácskozási ajánlat a Burmát irányító legfőbb parancsnok, Than Sve és országba küldött ENSZ-különmegbízott Ibrahim Gambari megbeszélésén hangzott el. Than Sve állítólag azt mondta, kész személyesen megbeszéléseket folytatni az ellenzék - 1991 óta házi őrizetben lévő - vezetőjével, ha Szu Kji nem támogatja tovább az országot sújtó szankciók fenntartását és nem biztatja az embereket a kormánnyal való szembenállásra.

Közben hivatalosan is bejelentették, hogy szeptember 25-e óta több mint 2 ezer embert vettek őrizetbe. A tüntetőket a gyülekezési törvény megsértése miatt fogták el. (Burmában a katonai junta törvényei szerint egyszerre, egy helyen 5 embernél több nem gyűlhet össze.) Azokat, akik megígérték, hogy többé nem vétenek a szabályok ellen - körülbelül az őrizetbe vettek egyharmada -, elengedték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?