Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Flamand szélsőségesek tüntettek Belgiumban a vallonok ellen

MTI
2007.10.07. 21:24
Mintegy 350 flamand nacionalista tüntetett vasárnap a Brüsszel közelében fekvő Sint-Genesius-Rode-ban (francia nevén: Rhode-Saint-Genese-ben) a vallonok ellen, belga lobogót égetve, a közös belga állam kettéválását követelve.

Belgiumban június 10-én tartottak parlamenti választásokat, de azóta sem tudtak kormányt alakítani, mert a holland ajkú flamandok és a francia nyelvű vallonok kereszténydemokrata-liberális koalíciójának létrehozását - ami a választási eredményekből következő parlamenti aritmetika szerint logikus lépés lenne - akadályozzák a flamand-vallon ellentétek. A gazdagabb Flandria több tartományi önállóságot szeretne, hogy ne legyen kénytelen annyi támogatást juttatni az adófizetők pénzéből az elmaradottabb Vallóniának.

Néhány napja Yves Leterme, a flamand kereszténydemokraták egyszer már kudarcot vallott vezetője kapott újabb megbízást az uralkodótól, hogy próbáljon kormánytöbbséget összekovácsolni.

A belga külügyminisztérium körlevélben utasította a nagykövetségeket, hogy amennyiben olyan kérdést kapnak, az állami kettéválás útjára lépett-e Belgium, válaszolják azt, hogy nem, mert a kompromisszumkeresés végigkíséri Belgium történetének eddigi 177 esztendejét, és most is bízni lehet abban, hogy "megfelelő időben" megalakul az új belga kormány.