Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Flamand szélsőségesek tüntettek Belgiumban a vallonok ellen

MTI
2007.10.07. 21:24
Mintegy 350 flamand nacionalista tüntetett vasárnap a Brüsszel közelében fekvő Sint-Genesius-Rode-ban (francia nevén: Rhode-Saint-Genese-ben) a vallonok ellen, belga lobogót égetve, a közös belga állam kettéválását követelve.

Belgiumban június 10-én tartottak parlamenti választásokat, de azóta sem tudtak kormányt alakítani, mert a holland ajkú flamandok és a francia nyelvű vallonok kereszténydemokrata-liberális koalíciójának létrehozását - ami a választási eredményekből következő parlamenti aritmetika szerint logikus lépés lenne - akadályozzák a flamand-vallon ellentétek. A gazdagabb Flandria több tartományi önállóságot szeretne, hogy ne legyen kénytelen annyi támogatást juttatni az adófizetők pénzéből az elmaradottabb Vallóniának.

Néhány napja Yves Leterme, a flamand kereszténydemokraták egyszer már kudarcot vallott vezetője kapott újabb megbízást az uralkodótól, hogy próbáljon kormánytöbbséget összekovácsolni.

A belga külügyminisztérium körlevélben utasította a nagykövetségeket, hogy amennyiben olyan kérdést kapnak, az állami kettéválás útjára lépett-e Belgium, válaszolják azt, hogy nem, mert a kompromisszumkeresés végigkíséri Belgium történetének eddigi 177 esztendejét, és most is bízni lehet abban, hogy "megfelelő időben" megalakul az új belga kormány.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?