Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az iráni elnök támogatja a szólásszabadságot

MTI
2007.10.08. 12:42

"Halál a diktátorra" - skandálta több tucatnyi diák hétfőn a teheráni egyetemen, és összecsapott Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnököt támogató diáktársaival. A keményvonalas fiatalok sem maradtak adósak, miközben hevesen lökdösték és taszigálták ellenfeleiket, azt kiabálták, hogy "forradalmi elnök, támogatunk téged". Az államfő hétfőn beszédet mond az egyetemen a tanulmányi év kezdete alkalmából.

Az iráni elnök és kormánya azt bizonygatja, hogy támogatja a szólásszabadságot és a konstruktív ellenzékiséget. A diákok ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy néhányukat, akik bírálták az elnököt, őrizetbe vették vagy kitiltották a felsőoktatásból.

Tavaly decemberben, amikor Ahmadinezsád egy másik egyetemen szólalt fel, diákok petárdákkal és az államfő fényképének elégetésével akarták megzavarni beszédét. Tisztviselők szerint az elnök igen higgadtan reagált a történtekre. Az államfő, aki a Nyugat ostorozásával és populista beszédeivel megosztja Iránt, a múlt héten mondott volna beszédet a teheráni egyetemen, de akkor nem érezte jól magát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?