Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Az iráni elnök támogatja a szólásszabadságot

MTI
2007.10.08. 12:42

"Halál a diktátorra" - skandálta több tucatnyi diák hétfőn a teheráni egyetemen, és összecsapott Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnököt támogató diáktársaival. A keményvonalas fiatalok sem maradtak adósak, miközben hevesen lökdösték és taszigálták ellenfeleiket, azt kiabálták, hogy "forradalmi elnök, támogatunk téged". Az államfő hétfőn beszédet mond az egyetemen a tanulmányi év kezdete alkalmából.

Az iráni elnök és kormánya azt bizonygatja, hogy támogatja a szólásszabadságot és a konstruktív ellenzékiséget. A diákok ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy néhányukat, akik bírálták az elnököt, őrizetbe vették vagy kitiltották a felsőoktatásból.

Tavaly decemberben, amikor Ahmadinezsád egy másik egyetemen szólalt fel, diákok petárdákkal és az államfő fényképének elégetésével akarták megzavarni beszédét. Tisztviselők szerint az elnök igen higgadtan reagált a történtekre. Az államfő, aki a Nyugat ostorozásával és populista beszédeivel megosztja Iránt, a múlt héten mondott volna beszédet a teheráni egyetemen, de akkor nem érezte jól magát.