Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűncselekmény lesz Angliában a szexuális gyűlöletkeltés

MTI
2007.10.09. 21:30

Hosszú börtönnel sújtható bűncselekménnyé nyilvánítja a brit kormány a szexuális indíttatású gyűlöletkeltést. Jack Straw igazságügy-miniszter a londoni alsóházban közölte: a tervezet elfogadása után hétévi szabadságvesztést kockáztatnak azok, akik bárkit szexuális irányultsága miatt szóban vagy írásban megfenyegetnek, illetve ellene szóban, hang- vagy képfelvételek közzétételével nyilvánosan gyűlöletet szítanak.

A most benyújtott törvénykiegészítési tervezet alapján bűncselekmény lesz a homoszexuálisok, a biszexuálisok, a leszbikusok, a transzneműek, valamint a heteroszexuálisok elleni gyűlöletkeltés is. Straw szerint a tervezet jelzi, hogy a brit társadalom az elmúlt évtizedben mekkora haladást ért el, és ma már mennyire elborzasztja az egyes tagjai által pusztán szexuális irányultságuk miatt elszenvedett gyűlöletkeltés. "Ideje, hogy ez a jogszolgáltatásban is tükröződjék" - tette hozzá.

A keddi The Times beszámolója szerint ugyanakkor keresztény szervezetek és jogi szakértők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a törvény alapján olyanok is börtönbe kerülhetnek, akik vallási meggyőződésük alapján adnak kifejezést az azonos neműek szexuális kapcsolata iránti ellenérzésüknek. A melegek jogaiért küzdő kampányszervezetek vezetői szerint azonban a tervezett törvénymódosítás alapján senki ellen nem indulhat eljárás csak azért, mert vallási meggyőződésének ad hangot.