Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Bűncselekmény lesz Angliában a szexuális gyűlöletkeltés

MTI
2007.10.09. 21:30

Hosszú börtönnel sújtható bűncselekménnyé nyilvánítja a brit kormány a szexuális indíttatású gyűlöletkeltést. Jack Straw igazságügy-miniszter a londoni alsóházban közölte: a tervezet elfogadása után hétévi szabadságvesztést kockáztatnak azok, akik bárkit szexuális irányultsága miatt szóban vagy írásban megfenyegetnek, illetve ellene szóban, hang- vagy képfelvételek közzétételével nyilvánosan gyűlöletet szítanak.

A most benyújtott törvénykiegészítési tervezet alapján bűncselekmény lesz a homoszexuálisok, a biszexuálisok, a leszbikusok, a transzneműek, valamint a heteroszexuálisok elleni gyűlöletkeltés is. Straw szerint a tervezet jelzi, hogy a brit társadalom az elmúlt évtizedben mekkora haladást ért el, és ma már mennyire elborzasztja az egyes tagjai által pusztán szexuális irányultságuk miatt elszenvedett gyűlöletkeltés. "Ideje, hogy ez a jogszolgáltatásban is tükröződjék" - tette hozzá.

A keddi The Times beszámolója szerint ugyanakkor keresztény szervezetek és jogi szakértők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a törvény alapján olyanok is börtönbe kerülhetnek, akik vallási meggyőződésük alapján adnak kifejezést az azonos neműek szexuális kapcsolata iránti ellenérzésüknek. A melegek jogaiért küzdő kampányszervezetek vezetői szerint azonban a tervezett törvénymódosítás alapján senki ellen nem indulhat eljárás csak azért, mert vallási meggyőződésének ad hangot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!