Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Agim Ceku: Koszovó kikiáltja függetlenségét

MTI
2007.10.09. 22:08

Ha decemberben siker nélkül telik le a szerbek és albánok közötti tárgyalásokra kiszabott idő, akkor Koszovó kikiáltja függetlenségét Szerbiától, jelentette ki kedden Londonban Agim Ceku koszovói kormányfő. December 10. előtt létrejön a független Koszovó, mondta a külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján, miután találkozott David Miliband brit külügyminiszterrel. Pár nap, és nem hetek vagy hónapok fognak eltelni a határidő lejárta után, erősítette meg.

A tárgyalások amerikai, európai és orosz felügyelet alatt folynak a terület státusáról. Eddig a felek nem értek el haladást. Képviselőik legközelebb vasárnap ülnek a tárgyalóasztalhoz Brüsszelben. Ceku a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy küldöttsége feltétlen támogatást élvez London és Párizs részéről. Közölte: országa szeretné az egész Európai Unió támogatását elnyerni, de nem fog erre várni.

Hétfőn egyébként brüsszeli diplomaták arról beszéltek, hogy nemzetközi konferenciát rendezhetnek Koszovóról az ottani, november közepén esedékes parlamenti választások után. Amint azt egyikük megfogalmazta, egy efféle konferencia (ahol a felek 2-3 napon át tárgyalnának, szemben az eddigi, néhány órás fordulókkal) lökést adhat a tárgyalásoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?