Olivér
5 °C
8 °C

Egymillió eurós vérdíj Mladicsért

2007.10.12. 15:05

Egymillió eurót (körülbelül 250 millió forintot) zsebelhet be az, aki érdemi információt szolgáltat Radko Maldics hollétéről. A boszniai szerb hadsereg volt főparancsnokának fejéért a szerb kormány ígért busás vérdíjat, demonstrálja, mindenben együttműködik azzal a Hágai Törvényszékkel, amelyik 12 év bottal üti a háborús bűnökkel vádolt Mladics nyomát.

A szerb kabinet gesztusa nem véletlen: az ország európai integrációjának egyik legfőbb feltétele ugyanis az, hogy Szerbia tevékenyen vegyen részt a délszláv háború főbűnöseinek kézre kerítésében. Épp ezért a kormány ugyancsak vérdíjat tűzött ki Sztojan Zsupljanin és Goran Hadzsics fejére is, ők darabonként negyedmillió eurót érnek.

A negyedik, Hága által keresett főbűnösre, a Boszniai Szerb Köztársaság volt elnökére, Radovan Karadzsicsért csak azért nem ajánlott fejpénzt Belgárd, mert ő nem szerb állampolgár. Igaz, korábban az USA már megtette, az Egyesült Államok összesen ötmillió dollárt (mintegy 900 millió forint) hajlandó Mladics és Karadzsics fejéért fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?