Ilona
17 °C
32 °C

Egymillió eurós vérdíj Mladicsért

2007.10.12. 15:05

Egymillió eurót (körülbelül 250 millió forintot) zsebelhet be az, aki érdemi információt szolgáltat Radko Maldics hollétéről. A boszniai szerb hadsereg volt főparancsnokának fejéért a szerb kormány ígért busás vérdíjat, demonstrálja, mindenben együttműködik azzal a Hágai Törvényszékkel, amelyik 12 év bottal üti a háborús bűnökkel vádolt Mladics nyomát.

A szerb kabinet gesztusa nem véletlen: az ország európai integrációjának egyik legfőbb feltétele ugyanis az, hogy Szerbia tevékenyen vegyen részt a délszláv háború főbűnöseinek kézre kerítésében. Épp ezért a kormány ugyancsak vérdíjat tűzött ki Sztojan Zsupljanin és Goran Hadzsics fejére is, ők darabonként negyedmillió eurót érnek.

A negyedik, Hága által keresett főbűnösre, a Boszniai Szerb Köztársaság volt elnökére, Radovan Karadzsicsért csak azért nem ajánlott fejpénzt Belgárd, mert ő nem szerb állampolgár. Igaz, korábban az USA már megtette, az Egyesült Államok összesen ötmillió dollárt (mintegy 900 millió forint) hajlandó Mladics és Karadzsics fejéért fizetni.