Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Késhet az amerikai rakétapajzs

MTI
2007.10.13. 00:18
Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok elhalasztja az Európába tervezett, amerikai rakétaelhárító rendszer hadrendbe állítását, elkerülendő, hogy Oroszország "semlegesítse" azt - jelentette be péntek este a sajtónak a Pentagon egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője.

"Tárgyalásokat kezdtünk a lengyelekkel és a csehekkel abból a célból, hogy megállapodjunk velük egy radar- és tíz elfogórakéta-indító állomás területükön való telepítéséről. Amint megállapodunk, elkezdjük telepíteni a berendezéseket, majd hadrendbe állítjuk azokat" - mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban figyelmeztette Washingtont, hogy ha telepítik a radart Csehországba és az elfogórakétákat Lengyelországba, "amint erről elnökünk (Vlagyimir Putyin) beszámolt, akkor lépéseket teszünk ennek a fenyegetésnek a semlegesítésére".

Az oroszok "közölték, hogy nem ülnek majd tétlenül, és mi ezt tudomásul vettük. Komolyan vesszük, amit mondtak, de nem tudjuk pontosan, hogy hogyan reagálnának" - tette hozzá az amerikai hadügyminisztériumi illetékes.

Eredmény nélkül értek véget pénteken az orosz-amerikai tárgyalások az amerikai rakétaelhárító rendszer új elemeinek kelet-európai telepítéséről - mondta egybehangzóan a moszkvai tárgyalásokat követően Lavrov és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Lavrov hangsúlyozta: az orosz fél a csehországi és lengyelországi telepítési tervek befagyasztását javasolta, mert úgy látja, hogy a kérdés megoldásán fáradozó orosz és amerikai szakértők munkájának hatékonyságához ez szükséges.