Jolán
2 °C
4 °C

Elhalasztják a templomhegyi ásatások újrakezdését Jeruzsálemben

MTI
2007.10.15. 17:39

Elhalasztják az izraeliek a muszlimok tiltakozását kiváltó ásatások újrakezdését a jeruzsálemi Templomhegyen - jelentette be hétfőn az izraeli kulturális minisztérium. Gáleb Madzsadle tárcavezető az izraeli közszolgálati rádióban kifejtette: a februárban megkezdett munkálatok folytatása kedvezőtlen légkört teremtene a palesztinokkal való békekötés szempontjából. "Elhalasztjuk a döntést, amíg a kormány nem hoz határozatot az ügyben" - közölte. "El kell kerülnünk, hogy a politikai ellentét vallási konfliktussá fajuljon" - tette még hozzá.

Vasárnap az üggyel foglalkozó tárcaközi bizottság még a Mórok kapujához tervezett gyalogosfeljáró építésének és az ezzel együtt járó régészeti feltárásnak az újrakezdése mellett döntött. Madzsadle levélben kérte Ehud Olmert kormányfő kabinetjét, hogy vizsgálja meg a miniszteri testület határozatát. A kulturális tárcavezető a levélben hangsúlyozta, hogy az ásatások folytatása olyan problémákat okozhat, amelyek veszélybe sodorhatják a novemberben az Egyesült Államokban tartandó Közel-Kelet-konferencia sikerét.

Izrael még februárban kezdte meg, de aztán júniusban leállította a feljáró építését. A palesztinok hevesen tiltakoztak a munkálatok ellen, amelyekkel aggodalmaik szerint Izrael szándékosan veszélyezteti a Templomhegyen elterülő Mecsetek terének, azon belül is a közelben álló al-Aksza mecsetnek a talapzatát. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, s a palesztinok szerint Izraelnek nincs joga a környékén átépítést végezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?