Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Elhalasztják a templomhegyi ásatások újrakezdését Jeruzsálemben

MTI
2007.10.15. 17:39

Elhalasztják az izraeliek a muszlimok tiltakozását kiváltó ásatások újrakezdését a jeruzsálemi Templomhegyen - jelentette be hétfőn az izraeli kulturális minisztérium. Gáleb Madzsadle tárcavezető az izraeli közszolgálati rádióban kifejtette: a februárban megkezdett munkálatok folytatása kedvezőtlen légkört teremtene a palesztinokkal való békekötés szempontjából. "Elhalasztjuk a döntést, amíg a kormány nem hoz határozatot az ügyben" - közölte. "El kell kerülnünk, hogy a politikai ellentét vallási konfliktussá fajuljon" - tette még hozzá.

Vasárnap az üggyel foglalkozó tárcaközi bizottság még a Mórok kapujához tervezett gyalogosfeljáró építésének és az ezzel együtt járó régészeti feltárásnak az újrakezdése mellett döntött. Madzsadle levélben kérte Ehud Olmert kormányfő kabinetjét, hogy vizsgálja meg a miniszteri testület határozatát. A kulturális tárcavezető a levélben hangsúlyozta, hogy az ásatások folytatása olyan problémákat okozhat, amelyek veszélybe sodorhatják a novemberben az Egyesült Államokban tartandó Közel-Kelet-konferencia sikerét.

Izrael még februárban kezdte meg, de aztán júniusban leállította a feljáró építését. A palesztinok hevesen tiltakoztak a munkálatok ellen, amelyekkel aggodalmaik szerint Izrael szándékosan veszélyezteti a Templomhegyen elterülő Mecsetek terének, azon belül is a közelben álló al-Aksza mecsetnek a talapzatát. A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, s a palesztinok szerint Izraelnek nincs joga a környékén átépítést végezni.