Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Az AIDS miatt nincs elég tanár Mozambikban

MTI
2007.10.15. 17:37

Évente több mint ezer mozambiki tanár életét oltja ki az AIDS, így diákok egész generációi maradnak tanító nélkül - közölte az ország egészségügyi minisztere. Aires Aly, a tárca vezetője először árult el konkrét adatokat a tanárok sokkoló halálozási statisztikájáról. A jelentés szerint a dél-afrikai országnak mind a 11 tartományában évente százon felüli a HIV/AIDS-fertőzés miatt elhunyt tanárok száma. A minisztérium becslései szerint az évtized végére a halálos kór közel húszezer áldozatot szed majd a tanárok, és várhatóan több mint százat a vezető közoktatási hivatalnokok közül.

Vidéken több mint száz tanuló jut egy-egy tanárra, holott a kormány 35-ben szabta meg az optimális osztálylétszámot. A kormány a tanárhiány miatt 2010-ig 9000 új kisegítő pedagógus alkalmazását tervezi.

A 19 milliós ország lakosainak 16 százaléka fertőzött a HIV-vírussal. Naponta további ötszázzal nő a megbetegedések száma, a legveszélyeztetettebb korosztály a 14-29 év közöttieké. A mozambikiak életkilátásainak mutatója a világon a legrosszabbak közé sorolható - közölte a megdöbbentő adatot a miniszter.