Szilvia
5 °C
16 °C

Az AIDS miatt nincs elég tanár Mozambikban

MTI
2007.10.15. 17:37

Évente több mint ezer mozambiki tanár életét oltja ki az AIDS, így diákok egész generációi maradnak tanító nélkül - közölte az ország egészségügyi minisztere. Aires Aly, a tárca vezetője először árult el konkrét adatokat a tanárok sokkoló halálozási statisztikájáról. A jelentés szerint a dél-afrikai országnak mind a 11 tartományában évente százon felüli a HIV/AIDS-fertőzés miatt elhunyt tanárok száma. A minisztérium becslései szerint az évtized végére a halálos kór közel húszezer áldozatot szed majd a tanárok, és várhatóan több mint százat a vezető közoktatási hivatalnokok közül.

Vidéken több mint száz tanuló jut egy-egy tanárra, holott a kormány 35-ben szabta meg az optimális osztálylétszámot. A kormány a tanárhiány miatt 2010-ig 9000 új kisegítő pedagógus alkalmazását tervezi.

A 19 milliós ország lakosainak 16 százaléka fertőzött a HIV-vírussal. Naponta további ötszázzal nő a megbetegedések száma, a legveszélyeztetettebb korosztály a 14-29 év közöttieké. A mozambikiak életkilátásainak mutatója a világon a legrosszabbak közé sorolható - közölte a megdöbbentő adatot a miniszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?