Árpád
-2 °C
3 °C

Nemi erőszakkal gyanúsítanak amerikai katonákat

MTI
2007.10.19. 11:22

Rendőrségi vizsgálat indult Japánban négy amerikai tengerészgyalogos ellen, akik a gyanú szerint megerőszakoltak egy 19 éves japán lányt, jelentették be a japán hatóságok pénteken. Az ivakuni amerikai támaszpont négy katonáját azzal gyanúsítják, hogy egy autóban megerőszakoltak egy fiatal japán nőt október 14-én kora reggel Hirosimában.

A Japán délnyugati részén fekvő ivakuni támaszpont szóvivője közölte, hogy tudomásuk van az esetről, és teljes mértékben együttműködnek a hirosimai rendőrséggel a vizsgálatban. A rendőrség arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy őrizetbe veszik-e tengerészgyalogosokat. Erre az Egyesült Államok és Japán közötti kétoldalú egyezmény adna lehetőséget, amely a szigetországban állomásozó amerikai katonákkal kapcsolatos ügyeket szabályozza.

Az amerikai hadsereg Japánban jelenleg is 50 ezer katonájával van jelen. A katonák által elkövetett bűncselekmények és a támaszpontok közelében tapasztalható zaj gyakran szül elégedetlenséget és az amerikaiakkal szembeni ellenszenvet a helyi lakosság körében. Ivakuni lakosai tavaly népszavazáson utasították el a helyi tengerészgyalogos támaszpont bővítési tervét. Okinava szigetén pedig 1995-ben hatalmas felháborodást és tömeges tiltakozást váltott ki egy bűncselekmény, amelyben három amerikai katona megerőszakolt egy 12 éves japán kislányt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?