Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Atombombával repülték át az USA-t

MTI
2007.10.19. 23:14

Az amerikai légierő pénteken - első ízben - közvetlenül elismerte, hogy két hónappal ezelőtt tévedésből egy B-52-es bombázóval atomtölteteket utaztatott át az Egyesült Államok felett, anélkül, hogy a hibát több mint egy napon át felfedezték volna.

Eljárási hibákkal, a lőszerkezelésre vonatkozó szabályok sorozatos megszegésével magyarázta, hogy hat atomtöltetet átutaztattak az ország légterén. Több, felelősnek talált tisztet felmentettek a beosztásából, neveket azonban nem közölt.

Évtizedek óta ez az egyik legsúlyosabb - nyilvánosságra került - olyan eset, amikor az amerikai katonák megszegték az atomfegyverek kezelésére vonatkozó szabályokat.

A B-52-es bombázó augusztus 29-30-án a kanadai határ közelében fekvő Minot légitámaszpontról felszállva észak-déli irányban átrepülte az országot, s a déli Louisiana állambeli Barksdale támaszponton landolt - hat nukleáris töltettel együtt, amelyeket még a felszállás előtt le kellett volna szerelni a gép szárnyai alá erősített rakétákról.