Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem választották be a Kínai Kommunista Párt KP-ba Ceng alelnököt

MTI
2007.10.21. 08:23

Nem választották be a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságába a párt egy hete tartó kongresszusán Ceng Csing-hungot (Zeng Quinghong), az ország befolyásos alelnökét, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és pártfőtitkár eddigi legjelentősebb politikai vetélytársát.

Kimaradt a kb-ból két másik magas rangú vezető is. A 72 éves Lo Kan (Luo Gan) és a 69 éves Vu Kuan-cseng (Wu Guanzheng) távozása várható volt, a 68 éves Cengé azonban az utolsó pillanatig bizonytalannak látszott, hónapok óta folyt róla a vita a kulisszák mögött.

Nem indokolták Pekingben a három korábban befolyásos politikus kihagyását a központi bizottságból, de ketten közülük közel vannak ahhoz az életkorhoz (70 év), amelyen túl a párt, ha nem is éppen kötelezőnek, de kívánatosnak tartja a nyugállományba vonulást, egyikük pedig már túl is van rajta. Vu a korrupcióellenes harcért volt felelős a párt berkeiben, Lo pedig a rendőri, belbiztonsági szervek munkájának pártellenőrzéséért.

A központi bizottság később hagyja jóvá a párt programját. Ez megfigyelők szerint valószínűleg azonos lesz Hu eddigi politikájával, amelynek lényege belpolitikai téren az, hogy enyhíteni kell a feszültségeket, amelyek a külföld felé való nyitás és a piacgazdasági reform nyomán keletkeztek a kínai társadalomban, külpolitikai téren pedig az, hogy a viharos gazdasági növekedéssel párhuzamosan növelni kell az ország világpolitikai befolyását, ügyelve közben arra, hogy Kína ne ingerelje maga ellen az Egyesült Államokat.