Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Nem választották be a Kínai Kommunista Párt KP-ba Ceng alelnököt

MTI
2007.10.21. 08:23

Nem választották be a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságába a párt egy hete tartó kongresszusán Ceng Csing-hungot (Zeng Quinghong), az ország befolyásos alelnökét, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök és pártfőtitkár eddigi legjelentősebb politikai vetélytársát.

Kimaradt a kb-ból két másik magas rangú vezető is. A 72 éves Lo Kan (Luo Gan) és a 69 éves Vu Kuan-cseng (Wu Guanzheng) távozása várható volt, a 68 éves Cengé azonban az utolsó pillanatig bizonytalannak látszott, hónapok óta folyt róla a vita a kulisszák mögött.

Nem indokolták Pekingben a három korábban befolyásos politikus kihagyását a központi bizottságból, de ketten közülük közel vannak ahhoz az életkorhoz (70 év), amelyen túl a párt, ha nem is éppen kötelezőnek, de kívánatosnak tartja a nyugállományba vonulást, egyikük pedig már túl is van rajta. Vu a korrupcióellenes harcért volt felelős a párt berkeiben, Lo pedig a rendőri, belbiztonsági szervek munkájának pártellenőrzéséért.

A központi bizottság később hagyja jóvá a párt programját. Ez megfigyelők szerint valószínűleg azonos lesz Hu eddigi politikájával, amelynek lényege belpolitikai téren az, hogy enyhíteni kell a feszültségeket, amelyek a külföld felé való nyitás és a piacgazdasági reform nyomán keletkeztek a kínai társadalomban, külpolitikai téren pedig az, hogy a viharos gazdasági növekedéssel párhuzamosan növelni kell az ország világpolitikai befolyását, ügyelve közben arra, hogy Kína ne ingerelje maga ellen az Egyesült Államokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!