Judit
2 °C
7 °C

Megkezdődött az elnökválasztás Szlovéniában

MTI
2007.10.21. 10:26
Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap reggel Szlovéniában.

1,6 millió választásra jogosult szavazó járulhat az urnákhoz. 19 órakor zárják be a szavazóhelyiségeket, s ugyanekkor várhatóak az első előrejelzések. Az első eredményeket pedig mintegy három órával később teszik közzé.

A választás győztese néhány nappal azelőtt teheti majd le hivatali esküjét, hogy Szlovénia (2008. január elsején) fél évre átveszi a soros elnök tisztét az Európai Unióban.

Az államfői szerepkör nagyrészt protokolláris jellegű a kicsi, de gyorsan gazdagodó, virágzó alpesi országban. Mindenesetre Szlovénia EU-elnöksége idején a megválasztandó elnöknek számos fontos nemzetközi eseményen lesz szerepe. Megfigyelők olyan szempontból is érdekesnek tartják az elnökválasztást, hogy eredménye a politikai közhangulat fontos indikátora lehet a jövő évben esedékes parlamenti választások előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?