Árpád
-2 °C
3 °C

Megerősítették a lengyel liberálisok győzelmét

MTI
2007.10.23. 15:06
A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a szavazatok 41,51 százalékával nyerte meg az előre hozott lengyel törvényhozási választásokat, amelyek végeredményét a központi választási bizottság kedden reggel tette közzé.

A Donald Tusk vezette párt 209 helyet szerzett a 460 tagú alsóházban (szejm). Az eddig kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), Jaroslaw Kaczynski jelenlegi miniszterelnök pártja a voksok 32,11 százalékával 166 helyhez jutott.

Rajtuk kívül még az Aleksander Kwasniewski volt államfő vezette Baloldal és Demokraták (LiD) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) lépte túl az 5 százalékos parlamenti küszöböt: az előbbi 13,15 százalékkal 54, az utóbbi 8,91 százalékot szerezve 30 helyet kapott. A német kisebbségnek, amelyre nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb, egy képviselője lesz az alsóházban.

A PiS eddigi két populista koalíciós partnere, az Önvédelem (Samoobrona) és az ultrakatolikus Lengyel Családok Ligája (LPR) mindössze 1,53, illetve 1,3 százalékát szerezte meg a voksoknak.

A száztagú szenátusban a PO 60, a PiS pedig 39 mandátumhoz jutott, a fennmaradó egy hely a függetlenként induló szociáldemokrata Wlodzimierz Cimoszewicz exkormányfőé lett. A szavazáson mért részvétel arány az 1989-es fordulat óta a legmagasabb volt: 53,8 százalék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?