Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

EBESZ: törvénysértések a kirgizisztáni népszavazáson

MTI
2007.10.24. 07:04

Számos törvénysértés történt az alkotmánymódosításról tartott vasárnapi kirgizisztáni népszavazáson, közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai nagykövetség. A népszavazást kezdeményező Kurmanbek Bakijev elnök azonnal feloszlatta a parlamentet, miután hétfőn kihirdették a népszavazás eredményét. Kedden aláírta az alkotmánymódosítást. Az elnök december 16-ra előre hozott választást írt ki.

Az EBESZ és az amerikai nagykövetség szerint a népszavazáson több törvénysértést is elkövettek, hamis szavazatokkal tömtek meg urnákat, adminisztratív eszközöket alkalmaztak az emberek befolyásolására és beleavatkoztak a megfigyelők munkájába. Marcus Müller EBESZ-nagykövet szerint a helyi megfigyelők számos törvénysértést észleltek, és sok lakosnak csak homályos ismeretei voltak arról, hogy miről folyik a népszavazás. Az amerikai nagykövetség közleményében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a népszavazás "nem felelt meg a nemzetközi normáknak".

A hivatalos adatok szerint a szavazók 74,5 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást. A Központi Választási Bizottság hétfőn közölte, hogy a részvételi arány kevéssel meghaladta a 80 százalékot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!