Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EBESZ: törvénysértések a kirgizisztáni népszavazáson

MTI
2007.10.24. 07:04

Számos törvénysértés történt az alkotmánymódosításról tartott vasárnapi kirgizisztáni népszavazáson, közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai nagykövetség. A népszavazást kezdeményező Kurmanbek Bakijev elnök azonnal feloszlatta a parlamentet, miután hétfőn kihirdették a népszavazás eredményét. Kedden aláírta az alkotmánymódosítást. Az elnök december 16-ra előre hozott választást írt ki.

Az EBESZ és az amerikai nagykövetség szerint a népszavazáson több törvénysértést is elkövettek, hamis szavazatokkal tömtek meg urnákat, adminisztratív eszközöket alkalmaztak az emberek befolyásolására és beleavatkoztak a megfigyelők munkájába. Marcus Müller EBESZ-nagykövet szerint a helyi megfigyelők számos törvénysértést észleltek, és sok lakosnak csak homályos ismeretei voltak arról, hogy miről folyik a népszavazás. Az amerikai nagykövetség közleményében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a népszavazás "nem felelt meg a nemzetközi normáknak".

A hivatalos adatok szerint a szavazók 74,5 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást. A Központi Választási Bizottság hétfőn közölte, hogy a részvételi arány kevéssel meghaladta a 80 százalékot.