Olivér
4 °C
8 °C

Ahmadinezsád: semmit sem érnek a BT-határozatok

MTI
2007.10.24. 17:42

Irán nem hagy fel atomprogramjával az iszlám köztársaságot szankciókkal büntető ENSZ biztonsági tanácsi határozatok miatt, amelyek nem jelentenek többet "puszta papírhalomnál", jelentette ki szerdán Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, félresöpörve az országával szembeni újabb szankciók vagy egy esetleges katonai beavatkozás veszélyét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kétszer már sújtotta - korlátozott körű - szankciókkal Iránt, mert nem tett eleget az atomprogramja felfüggesztésére vonatkozó követelésnek.

Ahmadinezsád most egy nappal azután nyilatkozott, hogy Szajed Dzsalili, Irán új nukleáris főtárgyalója Rómában megbeszélést folytatott Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A felek "építő szelleműnek" minősítették a párbeszédet, újabb tárgyalások november végén várhatók. A keddi megbeszélésen Solana által képviselt hat nagyhatalom (az ENSZ BT öt állandó tagállama, valamint Németország) korábban megállapodott arról, hogy legalább november végéig nem kezdeményeznek újabb ENSZ-szankciókat Irán ellen, hanem megvárják Solana jelentését és azt, hogy Teherán milyen válaszokat ad az ENSZ szakosított intézményének, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a kérdéseire.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?