Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2400 milliárd dollárba kerülhet az afganisztáni és iraki háború 2017-ig

MTI
2007.10.24. 19:22

Csillagászati összegbe, 2400 milliárd dollárba kerülhet az Egyesült Államoknak az afganisztáni és iraki háború 2017-ig, ezt állítja az amerikai kongresszus költségvetési irodája egy hivatalos, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. A dokumentum szerint maguk a háborús kiadások 2001 és 2017 között 1700 milliárd dollárra rúgnak majd, amihez hozzáadódhat 705 milliárd dollár kamat. Ez utóbbi a háború finanszírozására a kormány által felvett, vagy 2017-ig felveendő hitelekből származik.

Az amerikai védelmi miniszter szeptember végén rekordösszeget, közel 190 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozásához a 2008-as pénzügyi évre. A Bush-kormányzat februárban előterjesztett első költségvetési indítványában még "csak" 141,7 milliárd dollárt kért a háborúk folytatásához. Ezt az összeget előbb 5,3 milliárd, majd mintegy 42 milliárd dolláros kérelemmel fejelte meg.

A szenátus pénzügyi bizottságában szerdán meghallgatásán Robert Gates védelmi miniszter egyebek között azzal indokolta a költségek megugrását, hogy sok pénzt visznek el a csapaterősítések, új felszereléseket, hadianyagokat kell beszerezni, valamint növelni kell az iraki biztonsági erők kiképzésére fordított összegeket. A kongresszus 2001 szeptembere óta eddig mintegy 450 milliárd dollárt szavazott meg az iraki háborúra és 127 milliárdot az afganisztánira.