Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kuba szerint Bush belügyeikbe avatkozott

MTI
2007.10.25. 06:44

Kuba a belügyeibe való súlyos beavatkozással vádolta meg George Busht szerdán, válaszul az amerikai elnök beszédére. Bush a washingtoni külügyminisztériumban elmondott szerdai beszédében nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett a szigeten egyre inkább erőre kapó demokratikus mozgalom támogatására.

Kuba azzal vádolta meg Busht, hogy a stabilitás rovására a szabadságot pártolva erőszakos lázadást szít. Felipe Pérez Roque kubai külügyminiszter szerint az amerikai elnök beszéde azt mutatja, hogy "milyen szintű Bush frusztrációja, kétségbeesése és személyes gyűlölete Kuba ellen", majd leszögezte: "Soha nem fognak bennünket térdre kényszeríteni. Kubaiak ezrei ragadnának fegyvert egy amerikai invázió ellen."

"Felháborodottan, de derűsen reagálunk. Nem fenyegetünk, készülődünk. Nincs olyan emberi vagy természeti erő, amely diadalmaskodna a kubaiak igazság-, szabadság- és függetlenségvágya felett" - mondta Pérez Roque, és úgy vélekedett: az amerikai elnöknek,akit "zsarnoknak" nevezett, nincsen erkölcsi alapja Kubában változásokat követelni az iraki vérfürdő után.

A külügyminiszter úgy vélekedett: a kubaiak támogatják a havannai kormányt, ezért Bush elképzelése egy belső felkelésről pusztán "fantázia", "politikailag lehetetlen".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!