Jusztina
3 °C
16 °C

Izrael megkövette Törökországot

MTI
2007.10.28. 17:00

Bocsánatot kért Törökországtól Ehud Olmert izraeli kormányfő azt követően, hogy Ankara tiltakozott légterének szeptemberi megsértése miatt, amikor izraeli harci gépek csapást mértek egy szíriai célpontra - közölte vasárnap egy izraeli tisztségviselő.

A tájékoztató idézte Olmertnek a kormány heti zárt ülésen mondott szavait, amelyek úgy hangoztak, hogy ha az izraeli gépek valóban beléptek a török légtérbe, azzal nem akarták aláásni, vagy megkérdőjelezni Törökország szuverenitását, amit Izrael tiszteletben tart.

Izrael eddig nem szolgált részletekkel a szeptember 6-i légicsapásról, amelynek célpontja egyes elemzők szerint egy készülő atomreaktor volt. Szíria cáfolta, hogy lenne ilyen létesítménye, és azt közölte, hogy egy használaton kívüli kaszárnyát érte a támadás.

Az a tény, hogy Törökországban rábukkantak azokra az üzemanyagtartályokra, amelyeket a visszatérő izraeli harci gépek hagytak hátra, láthatóan feszültté tette Izrael viszonyát Törökországgal, egyetlen térségbeli muzulmán szövetségesével.