Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sok ezer illegális bevándorlót rúgtak ki a franciák

2007.11.08. 16:23

Több mint 18 ezer illegális bevándorlót toloncolt ki európai területéről Franciaország. A tömeges kiebrudalás oka a Nicolas Sarkozy államfő által meghatározott új bevándorlási politika.

Ám ezzel a számmal a francia kormány nem elégedett, ugyanis idén megakarja javítani a tavalyi 23831 fős kiutasítási rekordot, s 2007-ben 25 ezer, az országban illegálisan tartózkodó külföldit tervez lapátra tenni.

A kitoloncolásokra vonatkozó idei eredményeket azonban a francia kormány nem találja így se kielégítőnek, hiszen Románia és Bulgária európai uniós csatlakozásával a két állam Franciaországban addig illegálisan tartózkodó állampolgárainak helyzete automatikusan legálissá vált, így hozzájuk nem nyúlhatnak a hatóságok.

Ráadásul a valós statisztikákat rontja a 18 ezer kirúgott közé számított 2500 személy is, akik pénzügyi támogatásért cserébe önként tért haza. Azért a hatóságok sem hagyják magukat: az év első kilenc hónapjában 322 illegális munkavállalót foglalkoztató vállalkozót állítottak elő, 87 százalékkal többet, mint tavaly. Továbbá a mintegy 13 ezer ellenőrzött külföldi munkavállaló közül 819-et (majd 60 százalékkal többet, mint 2006-ban) buktattak meg, mivel nem volt munkavállalási engedélyük.