Hella
16 °C
28 °C

Pokolgép robbant a bejrúti amerikai követség autója mellett

MTI
2008.01.15. 19:00

Bomba robbant kedden a bejrúti amerikai nagykövetség egyik gépkocsija mellett a libanoni fővárostól északra. A robbanásban amerikai közlés szerint "négy bejrúti lakos" életét vesztette. A követségi autó libanoni sofőrje "könnyebben" megsebesült, egyetlen utasa pedig - egy nem amerikai állampolgár követségi alkalmazott - sértetlen maradt - jelentette be Sean McCormack, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője. "Az autóban akkor (a robbanás idején) nem tartózkodott amerikai diplomata vagy állampolgár" - tette hozzá. A szóvivő pokolgépről beszélt, de nem erősítette meg, hogy azzal az amerikai követségi autót vették célba.

Korábban egy neve elhallgatását kérő libanoni biztonsági tiszt arról számolt be, hogy a merénylet a követségi autó ellen irányult. Mint mondta, hárman haltak meg a merényletben - nincs köztük amerikai állampolgár -, tízen pedig megsebesültek, köztük egy olyan személy, aki a követségi gépkocsiban ült.

A pokolgépet a főleg keresztények lakta Dora-Karantina agglomerációs település egyik utcáján, egy parkoló gépkocsiban rejtették el és hozták működésbe akkor, amikor két autó egymás után - az egyik a követségi gépkocsi - elhaladt ott. A robbanás főleg a nem amerikai autót érte, a benne ülő három polgári személy halt meg - közölte a libanoni biztonsági tiszt. Feltételezések szerint a merénylők követték a diplomáciai gépkocsit, és akkor robbantottak, amikor az a robbanóanyaggal megrakott parkoló autó mellé ért. Az utcaszakaszt övező házak homlokzata megrongálódott, részben leomlott.