Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Krízishelyzet Kolumbia és Ecuador határán

MTI
2008.03.03. 21:50

Rendkívüli tanácsülést hívott össze keddre az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára az elmérgesedő helyzet elemzésére, miután a kolumbiai fegyveres erők behatoltak Ecuador területére, és ott hadműveletet hajtottak végre gerillák ellen. A rendkívüli ülést a szervezet washingtoni székhelyén tartják helyi idő szerint kedd délután, Ecuador kérésére. Kérte a szervezet fellépését a perui elnök is, mivel a konfliktus azzal fenyeget, hogy katonai összecsapássá fajul Ecuador, Kolumbia és a szintén érintett Venezuela között.

A kolumbiai rendőrség időközben azt jelentette be, hogy tudomásuk szerint Hugo Chávez venezuelai elnök pénzt kapott a kolumbiai gerilláktól, mielőtt megválasztották volna az ország élére. A kapcsolat tehát 1992-re nyúlik vissza. A kolumbiai rendőrfőnök egy bogotái sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gerilláktól zsákmányolt egyik számítógépen találtak erre vonatkozó bizonyítékot. "Egy feljegyzés arról szól, hogy milyen hálás volt Chávez a 100 millió pesóért, amelyet a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőktől (FARC) kapott, mialatt puccskísérletért börtönben ült" - állította Oscar Naranjo tábornok. Naranjo közölte azt is, hogy találtak egy olyan, nemrégen küldött üzenetet is, amelyben Chávez 300 millió dolláros támogatást ígért a szélsőbaloldali kolumbiai szervezetnek.