Judit
3 °C
7 °C

Dél-Oszétia elismertetné függetlenségét

MTI
2008.03.05. 12:22

Dél-Oszétia, Grúzia szakadár, oroszbarát régiója felkérte Oroszországot, az ENSZ-t, az Európai Uniót és Független Államok Közösségének minden tagállamát, hogy ismerje el függetlenségét - jelentették szerdán az orosz hírügynökségek.

E felhívást kedden megszavazta a terület "parlamentje". Dél-Oszétiának a kilencvenes években egyoldalúan kinyilvánított függetlenségét egyetlen ország, így Oroszország sem ismerte el - jegyzik meg a hírügynökségek.

"Dél-Oszétia parlamentje felkéri az ENSZ-főtitkárát, az orosz elnököt (...) és az Európai Unió országainak vezetését a Dél-oszétiai Köztársaság elismerésére" - olvasható a régió "tájékoztatási minisztériumának" honlapján megjelent közleményben.

A dél-oszét vezetők a népek önrendelkezési jogára, "a kialakult politikai, nemzetközi jogi realitásokra" és "a koszovói precedensre" hivatkoznak kérésük indoklásában. A dél-oszét régió parlamentje szerint a koszovói eset (a Szerbiához tartozó terület egyoldalúan kikiáltott függetlensége) is bizonyítja, hogy nem csak az államok területi sérthetetlenségének elvén alapulhat a regionális konfliktusok megoldása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?