Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Dél-Oszétia elismertetné függetlenségét

MTI
2008.03.05. 12:22

Dél-Oszétia, Grúzia szakadár, oroszbarát régiója felkérte Oroszországot, az ENSZ-t, az Európai Uniót és Független Államok Közösségének minden tagállamát, hogy ismerje el függetlenségét - jelentették szerdán az orosz hírügynökségek.

E felhívást kedden megszavazta a terület "parlamentje". Dél-Oszétiának a kilencvenes években egyoldalúan kinyilvánított függetlenségét egyetlen ország, így Oroszország sem ismerte el - jegyzik meg a hírügynökségek.

"Dél-Oszétia parlamentje felkéri az ENSZ-főtitkárát, az orosz elnököt (...) és az Európai Unió országainak vezetését a Dél-oszétiai Köztársaság elismerésére" - olvasható a régió "tájékoztatási minisztériumának" honlapján megjelent közleményben.

A dél-oszét vezetők a népek önrendelkezési jogára, "a kialakult politikai, nemzetközi jogi realitásokra" és "a koszovói precedensre" hivatkoznak kérésük indoklásában. A dél-oszét régió parlamentje szerint a koszovói eset (a Szerbiához tartozó terület egyoldalúan kikiáltott függetlensége) is bizonyítja, hogy nem csak az államok területi sérthetetlenségének elvén alapulhat a regionális konfliktusok megoldása.