Illés
17 °C
28 °C

Egyiptom tiltakozik Iránnál egy tüntetés miatt

MTI
2008.03.06. 19:37

Bekérették az egyiptomi külügyminisztériumba Irán diplomáciai képviselőjét egy teheráni tüntetés után - közölte a minisztérium csütörtökön.

Mintegy százan tüntettek szerda este Egyiptom teheráni képviselete előtt a Gázai övezeti izraeli behatolás miatt. "Halál Izraelre", "Halál Amerikára" - kiáltozták, és izraeli zászlókat égettek el. Néhányan viszont Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kézfogását ábrázoló fotót emeltek a magasba, a fotón arab és fárszi nyelven ez állt: "távozz, besúgó".

A kairói külügyi tárca közleményben is hangot adott a demonstráció miatti nemtetszésének. "Ilyen tüntetések engedélyezése (...) nagyon rossz jelzés a két ország fejlődő kétoldalú kapcsolatainak jövője és lehetőségei számára" - mutatott rá, kifogásolva, hogy a tüntetők Egyiptomot és politikáját sértő jelszavakat kiáltoztak.

Irán egyiptomi képviselete egyelőre nem tud semmit az ügyvivő bekéretéséről, sem az egyiptomi panaszról. Jordánián kívül Egyiptom az egyetlen arab ország, amely békeszerződést kötött Izraellel. Irán és Egyiptom az 1979-es iráni iszlám forradalom óta csak alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat tart fenn egymással.