Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Többséget szerzett a kormánykoalíció Malajziában

MTI
2008.03.08. 23:06
Egyszerű többséget szerzett a malajziai szövetségi törvényhozásban a Nemzeti Front kormánykoalíció a szombati előre hozott választásokon, ám az ellenzék több szövetségi államban meglepetésszerű győzelmet aratott nem hivatalos részeredmények szerint. A választási bizottság előzetes eredményei szerint a 14 párt szövetségéből álló Nemzeti Front 130, az ellenzéki Demokratikus Akciópárt 23, a Népi Igazság Pártja 22 és a Pánmaláj Iszlám Párt (PAS) eddig 20 mandátumhoz jutott a 222 fős parlamentben. Bizonyos, hogy a kormánykoalíció megkapta a többséget, de elképzelhető, hogy elveszti az elmúlt öt évtizedben élvezett kétharmados többségét. A Nemzeti Front 1969 óta először szenvedett vereséget Malajzia kínai többségű szövetségi államában, Penangban, ahol a Demokratikus Akciópárt 19, szövetségese, a Népi Igazság Pártja pedig 5 mandátumot szerzett a 40 fős helyi törvényhozásában. Chang Ko Youn, a kormánykoalícióban részt vevő Gerakan párt alelnöke elmondta, hogy nem számítottak az ellenzék ilyen nagy arányú népszerűségére, és aggodalmát fejezte ki a pártja és az ország jövője miatt. Kedah, Perak és Kelantan államokban a PAS aratott győzelmet. Az ellenzék egy ötödik államban, Selangorban is nyerésre áll az előzetes adatok alapján. Bár a koalíció minden jel szerint hatalmon marad, Abdullah Ahmad Badawi miniszterelnök politikai jövője kérdéses lehet az ellenzéki győzelmek nyomán. A hivatalos eredményeket vasárnap közlik.

A Nemzeti Front koalíció legnagyobb tagja az Egyesült Malájok Nemzeti Szervezete (UMNO), amely a 27 milliós lélekszámú ország népességének 60 százalékát kitevő muszlim malájokat képviseli. A koalícióban részt vesz a Malajziai Kínaiak Szövetsége és a Malajziai Indiai Kongresszus is. Malajziában a lakosság 25 százaléka kínai, 8 százaléka pedig indiai nemzetiségű. A nemzeti kisebbségek az utóbbi időben gyakran panaszkodtak az őket érő hátrányos megkülönböztetésre az oktatás és a vallásgyakorlás területén, s vélhetően az előre hozott választásokon emiatt támogatták inkább az ellenzéki pártokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?