Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitiltották az izraeli kormányfőt egy zsidó iskolából

MTI
2008.03.10. 08:04

Nemkívánatosnak nyilvánították hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfőt a jeruzsálemi Merkaz Harav jesivában, ahol a múlt héten palesztin merénylők megöltek nyolc diákot. Olmert részvétlátogatást tervezett a jesivában. Mint a vallási iskola egyik elöljárója, Hájim Steiner rabbi az izraeli közszolgálati rádióban közölte, "nem fogadhatnak az iskolában olyan miniszterelnököt, aki a Tóra szelleme ellen cselekszik, és elfogadja, hogy Izrael visszavonuljon Izrael földjének egy részéről".

A rabbi emlékeztetett: a Szentírás tiltja, hogy akár egy hüvelyknyi földet átadjanak Izrael földjéből a bibliai határokon belül. Ennek kapcsán azzal vádolta a kormányfőt, hogy "szembeszáll az isteni parancsolatokkal", egyúttal követelte, hogy folytassa a ciszjordániai kolonizációt. Az 1924-ben Avrahám Jichák Kook főrabbi által alapított jesiva a vallásos cionizmus egyik bástyája, majd az 1967-es "hatnapos háborút" követően a szélsőséges nacionalizmus központja lett. Falai között alakult meg 1974-ben a Gus Emunim mozgalom, a ciszjordániai és gázai övezetbeli zsidó kolonizáció élharcosa.