Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem volt közvetlen kapcsolat Husszein és az al-Kaida között

Független Hírügynökség
2008.03.13. 19:33

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon tanulmánya megállapította, hogy nem volt közvetlen kapcsolat Szaddám Husszein volt iraki elnök és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet között. A washingtoni kormányzat Irak lerohanását ugyanakkor éppen ezzel a kapcsolattal igyekezett igazolni öt évvel ezelőtt.

A Pentagon részletes jelentését 600 ezer hivatalos iraki irat áttanulmányozása, és Szaddám Husszein összesen több ezer órás kihallgatása után készítette. Korábbi amerikai jelentések is hasonló következtetésre jutottak, vagyis hogy nem volt összeköttetésben Husszein és az al-Kaida, de egyetlen korábbi esetben sem fértek hozzá ilyen sok információhoz.

Az AFP francia hírügynökség szerint a Bush-adminisztráció csütörtökön megpróbálta korlátozni a dokumentum nyilvánosságra hozatalát: nem akarták föltenni internetre, hanem azt tervezték, hogy a jelentést postázzák - külön kérésre.