Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

II. világháborús tankokat kínál eladásra Bulgária

Független Hírügynökség
2008.03.13. 21:24

Március 19-én tartják Szófiában azt az aukciót, amelyen hat darab, II. világháborús páncélost kínálnak eladásra. A bolgár főváros hadtörténeti múzeumának igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a világ több részéről is érdeklődtek már a tankok iránt, egyebek mellett Amerikából és Jordániából is. Blagoj Milenov hozzátette, egy orosz vevő 5 millió levát (több mint 650 millió forint) kínált az egyik járműért. Az igazgatóhelyettes elmondta azt is, hogy májusban újabb aukciót tartanak, akkor 41 tankra lehet majd licitálni.

Bulgáriában, a kommunista rezsim alatt, a bolgár-török határ mentén a vezetés sok tankot beásott a földbe, és bunkert is épített melléjük. Ezt akkor határozta el Szófia, amikor Törökország a NATO tagja lett. A Varsói Szerződés összeomlása után a hadsereg meg is feledkezett a tank-védvonalról. A gyűjtők és ügyeskedők azonban nem. Számos fegyver, sisak, felszerelés került ki a határövezetből a feketepiacra.