Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Örményországban szigorították a gyülekezési jogot

MTI
2008.03.18. 06:27

A gyülekezési jogot szűkítő törvényt fogadott el hétfőn az örmény parlament. A jogszabály kimondja, hogy a hatóságok nem engedélyezhetik tüntetés megtartását azokban az esetekben, ha a rendőrség vagy a nemzetbiztonsági szolgálat "megbízható" értesülései szerint a rendezvény veszélyeztetheti a közbiztonságot, a közrendet vagy a polgárok alkotmányos jogait. Ha a szóban forgó értesülés kétségesnek bizonyul, büntetőeljárás alá lehet vonni az információ forrását. A tüntetés szervezői emellett panasszal élhetnek a rendezvényt betiltó határozattal szemben.

Március 20-ig rendkívüli állapot van érvényben az örmény főváros, Jereván területére. Az intézkedést azután vezették be, hogy március 1-jén a két héttel korábbi, az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó kormányellenes tüntetők és a rendőrség összecsapásában életét vesztette hét tiltakozó és egy rendőr, legalább 130-an megsebesültek.

"Azért módosítjuk a (gyülekezési) törvényt, hogy elejét vegyük hasonló tragédiáknak" - mondta az egyik örmény parlamenti képviselő, Rafik Petroszjan. Az ellenzék szerint az efféle korlátozások nem járulnak hozzá az örményországi belpolitikai válságból való kilábaláshoz és az örmény társadalom konszolidálásához. "Ez a megtorló célzatú manőver veszélyt jelent az ország jelenlegi törékeny stabilitására" - vélte az egyik ellenzéki képviselő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!