Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Örményországban szigorították a gyülekezési jogot

MTI
2008.03.18. 06:27

A gyülekezési jogot szűkítő törvényt fogadott el hétfőn az örmény parlament. A jogszabály kimondja, hogy a hatóságok nem engedélyezhetik tüntetés megtartását azokban az esetekben, ha a rendőrség vagy a nemzetbiztonsági szolgálat "megbízható" értesülései szerint a rendezvény veszélyeztetheti a közbiztonságot, a közrendet vagy a polgárok alkotmányos jogait. Ha a szóban forgó értesülés kétségesnek bizonyul, büntetőeljárás alá lehet vonni az információ forrását. A tüntetés szervezői emellett panasszal élhetnek a rendezvényt betiltó határozattal szemben.

Március 20-ig rendkívüli állapot van érvényben az örmény főváros, Jereván területére. Az intézkedést azután vezették be, hogy március 1-jén a két héttel korábbi, az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó kormányellenes tüntetők és a rendőrség összecsapásában életét vesztette hét tiltakozó és egy rendőr, legalább 130-an megsebesültek.

"Azért módosítjuk a (gyülekezési) törvényt, hogy elejét vegyük hasonló tragédiáknak" - mondta az egyik örmény parlamenti képviselő, Rafik Petroszjan. Az ellenzék szerint az efféle korlátozások nem járulnak hozzá az örményországi belpolitikai válságból való kilábaláshoz és az örmény társadalom konszolidálásához. "Ez a megtorló célzatú manőver veszélyt jelent az ország jelenlegi törékeny stabilitására" - vélte az egyik ellenzéki képviselő.